Κοντινά αξιοθέατα

Visited 1064 times , 1 Visit today

Απολιθωμένο Δάσος

Κοντινά αξιοθέατα

H Ερεσός, πατρίδα της δέκατης Μούσας Σαπφούς, της μεγάλης εκπροσώπου της λυρικής ποίησης (7ος αι. π.Χ.), βρίσκεται στη νοτιοδυτική πλευρά του νησιού και απέχει 98 χλμ. από τη Μυτιλήνη. Tο όνομά της συνδέεται με τον Έρεσο που ήταν γιος του μυθικού βασιλιά Mάκαρα. Η περιοχή της Ερεσού είναι χτισμένη τέσσερα χιλιόμετρα πάνω από τη θάλασσα ανάμεσα σε ξερούς ηφαιστειογενείς όγκους. Κατοικείται από τα αρχαία χρόνια και έχει να επιδείξει μια πλούσια ιστορική διαδρομή.

Από τα σημαντικότερα αξιοθέατα της περιοχής είναι η Ακρόπολη – Οχυρό Βίγλα – της αρχαίας πόλης που είναι κτισμένη πάνω σ’ ένα λόφο κοντά στην παραλία της Σκάλας. Στην ευρύτερη περιοχή του αρχαιολογικού χώρου οι ανασκαφές έφεραν στο φως σημαντικά ευρήματα, πολλά από τα οποία εκτίθενται στο αρχαιολογικό μουσείο. Tα θαυμάσια αρχοντικά που στολίζουν το χωριό, μαρτυρούν την οικονομική και πολιτισμική άνθηση που γνώρισε ο τόπος. Ξεχωριστό ενδιαφέρον παρουσιάζει το «Θεοφράστειο», ένα από τα πιο όμορφα διδακτήρια της Λέσβου με αρκετά στοιχεία νεοκλασικής αρχιτεκτονικής. Σήμερα στο κτίριο αυτό στεγάζονται το Νηπιαγωγείο, το Δημοτικό Σχολείο και το Γυμνάσιο Eρεσού – Σκάλα Eρεσού.

Από τα αξιοθέατα της περιοχής ξεχωρίζει το μοναστήρι του Υψηλού που ιδρύθηκε στις αρχές του 11ου αιώνα. Είναι κτισμένο πάνω στον κρατήρα ηφαιστείου – σβησμένου από τα αρχαία χρόνια – και διαθέτει καταπληκτική θέα. Στο εσωτερικό της μονής φυλάσσονται σπάνια εκκλησιαστικά χειρόγραφα και τα άμφια του Πατριάρχη Γρηγορίου Ε’, ο οποίος βασανίστηκε από τους Τούρκους.

Επίσης η Μονή Πιθαρίου ή Mονή Παμμεγίστων Ταξιαρχών Ερεσού, η οποία είναι ανδρώα Mονή και η ίδρυσή της χρονολογείται στο 16ο αιώνα. Αξίζει να επισκεφθείτε τις εκκλησίες του Αγίου Κωνσταντίνου, της Παναγιάς και της Αγίας Ειρήνης με το περίτεχνο ξυλόγλυπτο τέμπλο. Ιδιαίτερης γραφικότητας και ομορφιάς είναι η τεχνητή λίμνη (ταμιευτήρας νερού) που φτιάχτηκε πρόσφατα σε απόσταση 4 χλμ. απ’ τον οικισμό της Ερεσού, ακριβώς κάτω από την επίσης πρόσφατα ανακαινισμένη Μονή Πυθαρίου.

Στην περιοχή υπάρχει και αρχαιολογικό μουσείο από το 1962 με μοναδικά Αρχαϊκά, Κλασσικά και Ελληνιστικά ευρήματα. Εκεί βρίσκονται μελανόμορφα και ερυθρόμορφα ληκύθια του 5ου και 6ου αιώνα, μυροδοχεία, αρχαία νομίσματα, επιτύμβια ανάγλυφα κ.ά. Ακόμη, στο μουσείο βρίσκεται η άγκυρα του τουρκικού δίκροτου, που πυρπόλησε ο Δ. Παπανικολής στον όρμο της Ερεσού, το 1821. Στον ίδιο χώρο βρίσκεται και ο Ιερός τάφος και η σαρκοφάγος με τα λείψανα του Άγιου Ανδρέα του Ιεροσολυμίτη Αρχιεπίσκοπου Κρήτης, ο οποίος κατά την επιστροφή του από την Κωνσταντινούπολη το έτος 740 πέθανε μέσα στο πλοίο που έπλεε κοντά στα παράλια της Ερεσού.

Ένα από τα ωραιότερα και σπανιότερα σε παγκόσμια κλίμακα μνημεία της γεωλογικής κληρονομιάς αποτελεί και το Απολιθωμένο Δάσος Λέσβου που βρίσκεται μόλις 20 χλμ από την Ερεσό και μάλιστα το 2004 εντάχθηκε στο Παγκόσμιο Δίκτυο Γεωπάρκων της UNESCO. Τα Studios Elefteria βρίσκεται αποτελούν το ιδανικό μέρος διαμονής κατά τις διακοπές σας στην Ερεσό και βρίσκονται στην καρδιά όλων όσων το χωριό και η γύρω περιοχή έχουν να προσφέρουν.